Rasinfo

De collie korthaar

viertal
De kortharige Schotse Herdershond of kortharige collie is afkomstig uit Engeland en heeft misschien wel een langere geschiedenis dan de langharige collie. Een goede kenner van de pastorale rassen in Engeland, schrijft, dat de kortharige collie een van de hondenrassen was, die door de Romeinen mee naar Engeland zijn gebracht om hen te helpen hun vee naar de markt te brengen. In Norththumberland vinden we een standbeeld uit de 14e eeuw, waarop men een afbeelding van de korthaar kan vinden.
De kortharige collie, meer een “gewone boeren-werkhond” werd gefokt om te helpen het vee over grote afstanden van de ene naar de andere plaats, zoals markten, te drijven. Dit vee bestond niet alleen uit schapen maar ook uit kleine, vaak erg koppige koeien. Hierop baseert men het temperamentvolle karakter van de korthaar en zijn uitgesproken hoeders- en drijverinstinct. In tegenstelling tot de langhaar is de korthaar in de laatste honderd jaar maar weinig van uiterlijk veranderd.De kortharige collie is een elegante, actieve hond. Hij wordt in de standaard omschreven als vrolijk en vriendelijk zonder een spoor van nervositeit, agressiviteit of angst. Zijn goed naar achter liggende schouder en zijn goed gehoekte achterhand verraden het vermogen om snel en langdurig te lopen . Daarbij heeft hij een bijzonder goed vermogen om te wenden. Het hoofd van de collie moet lang zijn Dit lange wigvormige hoofd geeft de collie niet alleen zijn eigen schoonheid maar moet ook in verhouding zijn met het lichaam.De kortharige collie werkt op gezicht en geluid De ogen zijn van middelmatige grootte en amandelvormig. In het geheel moet de korthaar een elegante, sterke, intelligente en aantrekkelijke verschijning zijn.

Het karakter

De kortharige collie is een opgewekte, intelligente hond. Hij is geïnteresseerd is alles wat er om hem heen gebeurt en bemoeit zich overal mee. Het is voor hem heel belangrijk dat hij gewaardeerd wordt. Hij probeert steeds zijn baas een plezier te doen, ook al volgt hij dan niet slaafs de opdrachten van zijn baas op. Met een korthaar sta je dan ook steeds voor verrassingen! Zijn vrolijkheid en slimheid maken de korthaar tot een goede werkhond voor mensen, die zijn tamelijk zelfstandige optreden in goede banen kunnen leiden.Ze bezitten een bepaalde onafhankelijkheid en nemen graag zelf initiatief. Dit is kenmerkend voor herdershonden, die van oorsprong een zekere ruimte kregen om zelf te mogen beslissen. Een korthaar is een gevoelige hond, waardoor hij niet bij iedereen past. Zelf heeft hij een groot aanpassingsvermogen. Hij is enorm”mensgericht” het is een levendige, bewegelijke hond die graag met andere honden om het hardst loopt. Een eenvoudig blokje om aan de lijn is voor hem niet genoeg om zijn bewegingsdrang te bevredigen. Meestal gaat hij niet ver van zijn baas weg tijdens het wandelen, wat niet wil zeggen dat hij niet jaagt. Ze houden er erg veel van vogels, konijnen en fietsen na te lopen, maar ze zijn makkelijker terug te roepen dan menig ander ras. In huis is de korthaar, wanneer hij genoeg beweging gehad heeft, rustig.
jhvd05%20khr6
jhvd05%20kht7
De korthaar leert snel maar door zijn gevoeligheid verlangt zijn opvoeding van zijn baas veel inlevingsvermogen, geduld en liefde.Strenge bevelen met ketting gerinkel zal de korthaar geen goed doen. Integendeel, hij zal hierdoor nog vervelender worden.Doordat de korthaar snel leert, verveelt hij zich wanneer er te lang en te vaak met hem op dezelfde manier getraind wordt.Een korthaar is een ras dat gemakkelijk een nieuw kunstje of commando aan te leren is, maar om een korthaar zo te trainen dat hij onder alle omstandigheden meteen gehoorzaamt, is een probleem dat veel geduld, humor en veel variatie vergt Noem het intelligentie, gevoel of hoe dan ook, de korthaar zal niet van een hoge toren springen alleen omdat de baas dat zegt. Dat betekent dat hij op de behendigheidsbaan meer dan eens zijn eigen parcours uitzet. Het is karakteristiek dat de korthaar zij familie aanbidt. Hij kan met ieder ander huisdier en kinderen goed omgaan, mits hij dit van jongsaf geleerd heeft.De korthaar collie moet samen met zijn baas leven .Het is beslist geen kennelhond! Wanneer de kortaar in een kennel of gezin zonder aanspraak en spel en training zonder menselijk contact gehouden wordt verkommert hij en kan hij angstig en /of agressief worden. De korthaar is eigenlijk geen groepshond. Hij is zeer individualistisch ingesteld. Een pup van acht weken geeft al onvoorwaardelijk zijn liefde aan zijn baas en zijn familie. Daarom is het overplaatsen van een oudere hond dan ook in veel gevallen een moeizame zaak.

De verzorging

jhvd05%20khr5
Een kortharige vacht is niet wat veel mensen denken, makkelijk in de verzorging. Men moet bedenken dat een kortharige vacht veel losse haren geeft. Zeker in de tijd dat de hond verhaart zult U de hond zeer vaak moeten borstelen en kammen.Ook vindt u altijd haren op uw vloer.
De korthaar heeft een goede wollige ondervacht. Die u, wanneer de hond verhaart, helemaal uit moet kammen. Hij is in verhouding met de langharige hond wel veel sneller schoon en modder en blaadjes vallen al voor de buitendeur van de hond af. De korthaar is nog een relatief gezond ras met een hoge levensverwachting.